Sunday, March 03, 2013

Cinta Lima Jari..

He He Hello Guys!
Hmm, kali ni aku nak buat entri pasal Cinta Lima Jari..
Mungkin ramai bloggers dah update pasal ni tapi takpela..Aku still nak update jugak untuk tatapan masa depan! Ecechewah!

Soalannye : Kenapa cincin tunang/kahwin disarung di jari manis?
Ok let,s start!

Cuba rapatkan kelima-lima jari (jari tangan kanan bertemu jari tangan kiri)..
Ibu jari bertemu ibu jari, jari telunjuk bertemu jari telunjuk, jari tengah bertemu jari tengah, jari manis bertemu jari manis and jari kelingking bertemu jari keling..
Ok, dah kan?

Now, cuba lipatkan (turunkan) kedua jari tengah..
So, tinggal 4 jari jela yang bercantum kan?

Sekarang, cuba renggangkan (pisahkan) ibu jari..Boleh kan direnggangkan?
So, ibu jari yang boleh direnggangkan tu, simbolik kepada Ibu Bapa kita yang satu hari nanti, sampai ketikanya, akan pergi meninggalkan kita jugak and kita tak selamanya boleh bergantung dengan Ibu Bapa kita..

Then, cuba pulak renggangkan jari telunjuk..Boleh kan?
Jari telunjuk yang boleh direnggangkan ni pulak simbolik kepada adik-beradik kita..Satu hari nanti, adik-beradik kita pun akan jauh dengan kita sebab masing-masing akan ada hidup dan keluarga masing-masing..

Pastu, cuba renggangkan jari kelingking pulak..pun boleh direnggangkan kan?
Simbolik kepada jari kelingking ni adalah anak-anak kita dimana mereka ni jugak satu hari nanti akan ada kehidupan sendiri dan membawa haluan masing-masing..Mereka akan berkahwin, beranak dan pergi meninggalkan kita..

Lastly, cuba renggangkan jari manis? Ha, tak boleh kan? Sapa cakap boleh tu, nampak benor nipunyer..hohoho..
Jadi, persoalan kenapa cincin disarungkan di jari manis adalah kerana cinta jari manis adalah cinta yang bersumberkan daripada fitrah Allah S.W.T yang lahir daripada rohani dan sanubari yang jujur, ikhlas bukan kerana ada apa-apa tapi daripada kecintaan itu sendiri..Then, barulah cinta itu menjadi indah, murni, suci dan kekal selama-lamanya..Persoalannya, masihkan ada cinta jari manis? Wallahualam..

Ok, betul ke tak benda ni, aku tak sure..
Sebenarnya aku update benda ni sebab aku baru lepas tengok cerita #Mencintaimu lakonan #EmanManan and #SharifahAmani and dalam cerita tu ade la kisah pasal Cinta Lima Jari ni ha..
Cerita tu sungguh sweet + taching sebab pasal Cinta Antara Dua Darjat Usia ( i loikee), plus, #EmanManan banyak berfalsafah dalam tu pasal Cinta dan Kehidupan..INTERESTING!

Antara falsafah #EmanManan dalam cerita tu yang aku suka:
Bila kita mencintai seseorang, kita kena bersedia menangis utk orang yang kita cinta tu..
* Kehidupan bermula dari cinta..
Mencari cinta seperti cinta jari manis..
Jangan bercakap soal cinta kalau taktau cinta lima jari..

Ha! Menarik kan + susah kan nak jumpe cerita yang banyak falsafahnye..Infact sekarang ni, cerita-cerita yang ada banyak guna dialog yang tak berapa nak berbunga kan? 
So, credit to penulis skrip cerita #Mencintaimu, #MazelanManan..
*eh! adik beradik Eman Manan ke die ni ha?
So, sape-sape yang tak tengok lagi tu, cepat-cepat tengok ok! Ngeeee.. :)

Ok!
That's all for now..-ADIOS-




I Am The Actor Of My Life! (^_^)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.