Tuesday, June 20, 2017

Manusia dan Janji.

Assalamualaikum.

So, malam ni rasa macam nak tulis sikit pasal topik 
"Manusia dan Janji."

Yeah, rasanya Manusia dan Janji tu seperti dua sahabat akrab yang memang tak boleh dipisahkan. Boleh juga dikatakan Manusia dan Janji tu dua benda yang saling melengkapi. 

Kalau sayang, manusia berjanji untuk sehidup semati.
Kalau benci, manusia berjanji takkan bersama lagi.
Kalau nak berjaya, manusia berjanji akan berusaha.
Kalau gagal, manusia berjanji akan bangkit.
Kalau dah dapat apa yang dihajati, manusia janji tak lupa diri.
AND MANY MORE.

Tak kata orang lain lah, aku pun tak pernah lari dengan janji.
Contohnya berjanji nak jadi anak yang baik, rasanya belum sepenuhnya. Masih belum mampu senangkan hidup Mak Abah, masih belum mampu nak penuhi impian Mak Abah, dan masih belum mampu nak bagi hidup yang sempurna untuk Mak Abah.

Lainnya, berjanji nak jadi kawan yang baik, kawan sampai mati, tapi at the end, tetap tak boleh hadap kawan-kawan 24 jam sebab tuntutan hidup yang lain yang lebih diutamakan. Berjanji nak jadi a good listener, tapi mungkin belum mampu nak puaskan hati kawan-kawan dengan layanan diberi.

Berjanji dengan kekasih nak sehidup semati, tapi at the end, putus tengah jalan. Kira macam mungkir janji la jugak kan?

So, just to conclude, Manusia dan Janji ni bukan satu kombinasi yang baik lah. Ada yang betul-betul berjanji, mampu tepati. Ada yang hanya pandai berjanji tapi dicapati. Tipu lah kalau diri kita sendiri pernah berjanji dengan orang tapi kita mungkiri kan? Dan kita jugak mesti pernah  terima janji-janji manis orang sekeliling kita, last-last habuk pun takdek kan? Sakit hati kan?

But whatever reason is, semuanya berbalik pada diri kita sendiri. 
Jangan sekali berjanji benda yang tidak-tidak, yang mungkin kelak akan menyusahkan diri kita sendiri. Kalau kita berjanji, janji lah dengan benda yang kita rasa kita mampu tunaikan. Kalau tak tunaikan cepat pun, at least, ambik masa untuk tunaikan. Kita taktau bila masa orang yang kita bagi janji tu akan pergi and kita pun taktau sempat ke tidak kita nak tunaikan janji kita tu. Kalau tak sempat, nak cari dia kat mana? Nak tunaikan kat Padang Mahsyar ke? Hmm.

DAN, kalau kita rasa kita tak mampu nak buat (cakap kosong) lebih baik kita jangan bagi harapan kat orang. Sebab kita taktau, sedikit sebanyak, kepercayaan orang pada kita mungkin akan hilang. Like one said, once the glass is broken, it cannot be fixed to be the same, as well as TRUST.

Note to Self:
“Dan penuhilah janji, sesungguhnya janji itu pasti dituntut pertanggungjawabannya“ 
( Al Isra 34 )

Berjanji itu mudah. 
Menunaikannya itu susah. 
Kerana berjanji itu hanya menggunakan mulut. 
Tetapi menunaikannya itu menggunakan pergerakan anggota badan.

*Nota kaki jap. 
Ada seorang kawan, janji nak belanja 7 hari ke, 14 hari ke, tapi, sampai sekarang tak nampak bayang. Senyap macam tu jek. 
Haih! Kinda heart break. 💔

-END-



I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Saturday, May 27, 2017

Lexis Hibiscus Port Dickson.

Assalamualaikum.
Selamat pagi.
Mulakan hari anda dengan senyuman ceria 😃

So pagi ni, sebelum mula bekerja, meh kita tulis blog kejap.
Last weekend, aku berkesempatan la pergi ke Lexis Hibiscus PD, tempat yang dah setahun aku ngan kengkawan aku idam-idam nak pegi. Chewah! Hekhekhekhek. 

So, pagi Sabtu tu kitaorang gerak daripada Ipoh pukul 10 pagi. (Kak Kuzai janji pukul 8 okey 😒). Singgah KL kejap, ambik Kak Siti, tolak campur sesat and jalan jammed, maka pukul 3 lebih macam tu kami sampai ler PD. Eh, macam jauh pulak PD tu. Hmmm. Sampai jek kat Lexis Hibiscus tu, perasaan dia macam "Wowww Wowww Wowww" sangat. Teruja sampai menjerit-jerit kitaorang dalam kereta.  Tengok laut membiru, dibentangi villa-villa atas laut berbentuk bunga raya, perghhhh! Punya cantik view dia. 😍😍😍 Tapi jangan confius tau, Lexis Hibiscus PD dengan Grand Lexis PD adalah dua tempat berlainan. Jangan jadi macam Amanda yang pergi cari kitaorang dekat Grand Lexis PD, pastu salah ketuk bilik orang lain. Sampai ke petang tak sampai-sampai. Hahahaha

Ok la, just nak share, yang kitaorang tempah tu, Sky Pool Villa . Just for the record, Sky Pool Villa ni, dia bukan atas laut, tapi dekat dalam bangunan yang berdepan dengan laut tu. Yang terbentang  bebanyak kat laut tu, Executive Pool Villa dengan Premium Pool Villa kalau tak silap. Tapi, siapa yang nak privacy, elok ler tempah villa-villa yang dekat dalam bangunan sebab dia kat atas, dan orang takkan boleh skodeng kita time mandi pool. Kalau villa-villa kat laut tu, kebanyakan orang yang duduk kat atas boleh nampak kita mandi kat bawah. Plus, siapa yang suka nak tengok view cantik and nak nampak view Bunga Raya atas laut tu pun, elok ler tempah vila-vila yang ada dekat bangunan, antaranya Sky Pool Villa. Berbaloi-baloi. Hehheh!

Ok la, meh nak share gambar sikit. Wink wink!

video

Aku, Kak Kuzai, Ninah, Amanda, Kak Iti 😍
View from Top. 😍

Konon nak nampak sunset, tapi tak nampak. Haha.

Night view 😍
Ni kitaorang jenjalan kat villa-villa atas laut tu.
Bangunan berlampu kat belakang tu la villa kitaorang.

Morning view 😍
Acah-acah model.
Akak acah-acah berani nak swimming. Hahaha.


Last before check out! 

Ok la. Tu jela gambar yang aku nak share. Kang share banyak-banyak, muntah pulak nak tengok. Hahahaha.

There a quote said ;
" Cherish every moment that you have with your love ones because you'll never know when you'll see them again"

Yes, I have a great great great fun time with all of them.
Looking up for next destination pulak. Ngeeeee 😍😍😍



I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Sunday, April 23, 2017

New Moment Treasured.

New moment treasured yesterday. 
Bowling Tournament.
With new people, whom I never knew before. 
*Tapi, tebalkan muka aje lah join sekali. Hehehehe
But they are totally okay, so i got a little bit chill la. 
Chill chill jugak tapi malu tu tetap ada. heh! :)
Actually, I'm not a shy person, but it takes time la for me to adapt with the new environment.
Once I can adapt, nothin can stop me from talking.
HAHAHAHAHA. *evil laugh

As always, I'm not win. 
Guess, I'm not born to be a great bowler. Huhuhuhu.
But it's okay. Win or lose, it doesn't matter.
What does matter is, you try hard as you can and if it's not meant for you, there must be something else that meant for you. Kan?

So, thats all for now.
 Looking forward for the next activities with this group yall!






I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Saturday, April 15, 2017

Yang Pergi Takkan Sama.

Assalamualaikum w.b.t.

Harini sabtu, kena kerja lol. Tapi, tak banyak kerja yang boleh buat. So, curi masa sikit tulis blog. Hikhikhikhik.

Ok la, harini tetiba rasa nak tulis topik 
"Yang Pergi Takkan Sama"

So, apa yang pergi takkan sama tuuu? So, selalunya tentang manusia la kan? Selalu bila orang yang rapat dengan kita, hilang daripada kita, mesti kite selalu rindu kan? Ego macam mana pun, perasaan rindu tu tetap ada kan? Dan orang yang baru yang datang, pun, takkan sama dengan yang lama tu. Because everyone have different character, different thought about us!

I once lost my bestfriend, but because of our ego, we've never been like before dah. Daripada Form 1 sampai Form 6 berkawan, tapi bila masing-masing masuk universiti, everything's changed. Tipu lah tak rindu, tapi nak buat macam mana. Things have to go on this way. 

Then in university, I have this one geng that we were very close, sooo close until we rent the same house and live together. Tapi, panas tak sampai ke petang, hujan di tengahari. We have some issues and we separate. We're still friends now, but things are not the same like before. Kami hanya mampu ungkapkan rindu tapi nak balik kepada masa sebelum ni adalah mustahil sebab bila benda dah lepas, tak mungkin la nak patah balik kan? Yang kita mampu hanya mengenang masa lalu.

During work also I have some people who are very close to me but still, because of some bad issues, we are no longer close and we were like strangers.

So, apa yang aku nak sampaikan kat sini, "Yang Pergi Takkan Sama" tu adalah, manusia datang dan pergi daripada hidup kita. Yang pergi daripada hidup kita tu, bila die kembali lagi, perasaan tu tak mungkin akan sama lagi dah dengan yang sebelum ni. Mesti rasa macam ada batas untuk rapat macam sebelum ni. Baik, memang lah baik, tapi tetap jugak takkan sama. Perasaan yang dah pergi, dah hilang tu, tetap takkan sama bila patah balik.

Tapi, datangnya orang-orang dalam hidup kita ni semua ada sebab, semua dah ditentukan. Ada yang datang lebih baik daripada sebelumnya, dan ada yang datang lebih buruk daripada sebelumnya. Mana yang baik, jadikan pedoman sebab mungkin yang baru datang tu mampu bimbing kita, dan mana yang tak baik tu jadikan pengajaran supaya bila kita jumpa lagi orang-orang macam tu, kite tau macam mana nak handle.

Hmm, ada ketika, kita akan rindu orang-orang yang pernah hadir dalam hidup kita ni kan? Rindu yang tak boleh nak diungkap. Senak dalam jiwa. Ceh! Tapi, apa yang kita mampu buat bila kita rindu, doa yang baik-baik jela dengan harapan orang tu pun akan rindukan kita jugak. Dan jangan pernah simpan perasaan yang tak elok pada orang-orang yang dah tak suka kita atau benci kita sebab dendam adalah penyakit paling teruk untuk hati.

Tapi, apa yang penting, sentiasa bersyukur dengan orang yang masih ada dengan kita. Hargai dan sayang orang-orang yang ada dengan kita sekarang ni. Jaga elok-elok supaya diaorang pun tak pergi daripada kita. Sebab bila diaorang dah menjauh, benda takkan sama lagi dah. Sebab apa? 
Sebab "Yang Pergi Takkan Sama"




I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Sunday, April 09, 2017

Blessed 27.

Assalamualaikum w.b.t.

22 Mac 1990. 9.12 a.m. 

I was born by a tough woman whom I called Mak.
Having me in this world, Mak and Abah must be very happy to see the cute me.
Hiks perasan! :P
And now, I am 27 years old already.
And right now, I still couldn't accept the fact that I'm growing older.
How time flies, haih!

So, this Blessed 27, nothing much change about me.
Sometimes I'm a little bit childish and sometimes I can be matured enough to handle problems. Well, I do think, age is just a number and it got nothing to do with your maturity. Experience itself who can taught you about life.

So, when I turn 27, i feel so blessed that I have some people around me who put an effort celebrating my birthday. I am very much appreciated knowing that they still have time to cheer me up on my birthday. There is no word I can describe how thankful I am to have them in my life celebrating my birthday. Those cakes, those gift and present, those wishes and Dua' are all make my day and I don't stop smiling for the whole day. And could't I expected that my new boss celebrating my birthday and buy me a very tasteful cake even it just two months I work there. I bet my boss love me so much ha? Hekhekhekhek.

Ok, let me share some photos during my Blessed 27. :)

Cake & Gift from Boss :)
Thanx Along belanja makan. :)

Thanx Fina for the baby bear :)

Cake from Abah, Ella and Kak Azira. Sharing celebration with my brother and my niece. :)

Thanx Love :)
Pearl Tasbih from Makkah. Thank you Makcik. :)
Ok, actually there's a lot more of picture but no need to share la. This is enough.
Hekhekhek.

I am posting this not because I wanna show off, plus nothing to be show off. But I'm putting this on my blog so that I can reminiscing all those great moments that cherished me a lot. :)

Ok la. That's all for now.
Last word ;
There will always a better tomorrow as long as you try to be better.

Blessed 27. Blessed Me. :)





I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Sunday, January 15, 2017

The Heart Wants What It Wants.


Nothing is much happier that to get something you really want with your own effort. 

Wink! 💕💕💕



#page6of365



I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Thursday, January 05, 2017

Page 5 of 365.

The day I cherished a lot. 

With my Statistician buddies. 😍




I Am The Actor Of My Life! (^_^)

Tuesday, January 03, 2017

2017

Assalamualaikum.

After one year (the last time I wrote in here was 3 Jan 2016) only I have a courage to re-open this blog. Because of some issues happened before this, I have to make this blog private. So, here I am, after one year, come back and start writing again.

So, one year has passed, and, a lot of things happened! 
When I said a lot, it means A LOT and I can't even remember each of them very well. So, I just have to make it quick and simple about what had happened.

1. I've changed my job.

2. I've met new people, make new friends.

3. I own a car on my birthday. Hiks!

4. I joined the Archery Club.

5. I travel a lot with my colleagues.
* Langkawi, Cameron Highlands, Kg. Beng, and many more that I couldn't remember.

6. I stick with the loved one.

7. My close cousins are married and soon to have babies and the other cousins getting engaged.

And, etc, etc, etc that I don't know how to make a list. Ngeeee.


Ok, so, when it's comes to New Year, first thing to come acrross our mind is "Azam" right?
*Bukan Encik Azam, tapi Azam Tahun Baru. Hekhekhek.

So, apa azam akak tahun ni ye? Hmmmm?

.
.
.


Taraaaaa
"Nak Kahwin Tahun 2018"
Hikhikhikhik
Bunyi macam gatal kan? Tapi lantaklah! :p

So, here's my Azam for this year! So, since I'm getting older, in this beloved 365days, I will try my best (hah, gituuu) to make it work. Doa ke, cari calon kesuruh someone masuk meminang ke apa yang patut lah as long as I can get married next year! Muahahahaha. :P

So, whoever read this, please, please and please pray for my jodoh okey bcoz I cannot tahan dah people asking me "bila nak kawin", "bila turn kamu" and bla bla bla. So, please pray!

But, I still hold to this quotes ;
"Kita tidak tahu, apa yang bakal menjemput kita dahulu, ajal ataupun jodoh".
So, we just have to back to the basic that we all are belongs to Allah and indeed, to Him we shall return. Semua sudah ditakdirkan dan kita cuma perlu redha. Kan?

Ok la, that's all for now and Inshaallah I will come to start writing again.



I Am The Actor Of My Life! (^_^)