Wednesday, March 13, 2013

Budak Kecik!

He He Hello Guys!
Hmm, bertemu lagi kite di Aku Punyer Citer..
Heheheeee..

Entri aku kali ni adalah pasal Budak Kecik!
Entri ni diinspirasikan oleh Fatin masa kitaorang komen-komen kat Pesbuk tadi..
*So, big hand of applause for Fatin..hehehe..

Fatin cakap "syok la jdi budak2..apa pun tak yah fikir."

Ha! Betul lah tuu..

Memang syok jadi Budak Kecik kan?

Sebabnye:

1) Takdek masalah

Hmm jadi Budak Kecik ni takdek masalah..
Nak kata takdek masalah langsung tu tipu la kan? Alah, kalo ade masalah pun, setakat malas nak pegi sekolah sebab malas nak bangun pagi kan?..Apedehey? hohoho..
Kalau gaduh ngan kawan kat sekolah pun, gaduh tipu-tipu..arini kawan, esok tak kawan, lusa kawan balik..Yela, masa kecik, mana tau pendam-pendam perasaan ni sebab hati yang ade pada seorang kanak-kanak tu masih suci..Kan?

Lagi satu, time jadi Budak Kecik, takdek pun masalah cintan-cintun ni..Yang kita tahu, kita cintan-cintun kan family kite je kan? Kalo yang ade pakwe/makwe pun, semua tu cinta monyet jek..Becinta tapi x tahu makna cinta sebenarnye..Senang cakap, cinta bodoh- bodoh la..Takdek nak heart-feeling lebih-lebih kan? Time becinta pun, bagi surat penuh bedak pastu tulis ayat naif macam ni:
 "Hai kamu..kita suka kat kamu..kamu suka kat kita tak? Kita jumpa kat kelas nanti ye?"
Kalo putus pun, takdeknye nak menangis bagai nak rak..arini putus, esok jumpe dah pakwe/makwe baru..Ate, dah name pun cinta bodoh-bodoh..Kan?

2) Tak banyak pikir

Hmm, lagi satu, apa yang best jadi Budak Kecik ialah tak banyak pikir..I mean, kalau nak buat sesuatu tu, takyah pikir panjang la..Semua buat ikut dan..Kalo rasa nak pegi main, terus jek pegi main..Nak redah hujan ke, panas ke, redah jek (tak pikir nak demam atau kulit gelap)....Kalo rasa nak tido, tido jek..Kalo rasa nak tengok tv, tengok jek..Kalo rasa nak gaduh ngan abang, kakak, adik, gaduh jek..Pendek kata, semua benda yang kita buat masa kite kecik, semua takyah pikir panjang..Kan?

Pastu, takyah la nak pikir pasal duit sangat..Kalo rasa nak duit, mintak Mak Abah dengan muka tak bersalah..Apa yang Mak Abah bagi, tu la yang kita ambik..Tak merungut, tak memberontak cakap tak cukup..Sebab ape? Sebab masa jadi Budak Kecik, mana tau nak shopping, bergaya, vogue sana sini bagai..Baju pun semua Mak Abah belikan + pilihkan..Apa yang diaorang bagi, tu la yang kite pakai..Kan?

Alololo..omey angat jadi Budak kecik kan? hohoho

Tapi Budak Kecik sekarang berbeza sangat-sangat attitude dengan Budak kecik zaman dulu-dulu (zaman aku, chewah!)..Kadang tu, ada antara Budak Kecik yang perangainya setara dengan orang dewasa..Mungkin sebab peredaran masa + arus globalisasi kot yang membuatkan budak kecik zaman sekarang lagi panjang akalnye berbanding Budak Kecik zaman dulu..Kan?

Oh, how I wish I can return to my chilhood..
But, I know it's I.M.P.O.S.S.I.B.L.E..
There is no such thing as "if only i can turn back the time"..
I have to face the fact that as the earth moves, time flies and time will not wait for us..
AND
I have to wake up from dreaming!
I have to admit that I AM A BIG GIRL NOW!
As an adult, I have to face all the challenge in life's either I want it or not..

Kan???



p/s : Teringat masa kecik-kecik, kalau time mandi, time nak sabun, mesti jerit "nak sabun" kuat-kuat nak bagitau yang kita mandi bersabun..takut orang tuduh kite mandi tak sabun..hohoho..



I Am The Actor Of My Life! (^_^)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.